Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Szybkie ucierane ciasto z jagodami

Autor: Zuzia, dodano: 2013-07-31 14:34:37

Składniki:

Ucierane ciasto z olejem:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki oleju

aromat migdałowy

1 – 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa owocowa:

2 łyżki bułki tartej

20 dag jagód

Do dekoracji:

gotowy lukier

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać na przemian olej, kilka kropel aromatu migdałowego i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną. Gotowe ciasto wyłożyć do formy (np. średniej wielkości tortownicy), nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.

Jagody obrać, opłukać i osuszyć następnie rozłożyć na cieście i całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudzone ciasto polać lukrem i schłodzić w lodówce.

Ciasto jest pyszne, takie wakacyjne i idealne na lato, bo bez kremu i nie trzeba się martwić, że krem nam się w taki upał zważy czy spłynie z ciasta. To ciasto zawsze kojarzy mi się z mile spędzonym czasem wakacyjnym u babci :)

Smacznego.