Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Zupa ze świeżych grzybów

Autor: Zuzia, dodano: 2011-10-31 15:08:02

Składniki:

1/2 kg świeżych grzybów (np. maślaki, kurki)

2 łyżki masła

25 dag cebuli

3 ziemniaki

2 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

2 liście laurowe

2 ząbki czosnku

ok. 1 200 ml bulionu

100 ml słodkiej śmietanki

sól

pieprz

natka zielonej pietruszki

majeranek

Wykonanie:

Grzyby obrać i oczyścić (np. maślaki ze skórki). Pokroić w plasterki i zrumienić na maśle. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem smażyć.

Do garnka z gorącym bulionem dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodać zrumienione grzyby z cebulą i liście laurowe. Wymieszać i gotować jeszcze przez około 20 minut. Na koniec dodać zmiażdżone ząbki czosnku, słodką śmietanę i zagotować.

Zdjąć z ognia. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać drobno pokrojoną natkę zielonej pietruszki i majeranek.

Smacznego.