Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
8 żółtek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
8 dag świeżych drożdży
ok. 1 szklanki mleka
szczypta soli
2 łyżki spirytusu
10 dag masła
1 opakowanie kandyzowanej skórki
Dodatkowo:
różana konfitura
cukier puder lub lukier
Drożdże rozkruszyć, dodać do nich 2 łyżki cukru i rozmieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki pszennej i połowę mleka (trochę go podgrzać). Razem wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Do żółtek dodać szczyptę soli i razem ucierać. Następnie dodać pozostały cukier, cukier waniliowy i ucierać dalej na puszystą masę.
Do pozostałej mąki pszennej dodać utarte żółtka, rozczyn i spirytus. Całość razem wymieszać i wyrobić ręką. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło oraz dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową. Jeśli ciasto będzie za suche dodać jeszcze trochę mleka. Całość razem wymieszać i ponownie wyrobić ręką. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia.
Z podrośniętego ciasta robić placuszki, na środek kłaść łyżeczką różaną konfiturę, zlepiać formułując okrągłe pączki. Następnie układać je na posypanej mąką stolnicy. I zostawić, tak aby paczki podrosły.
Do nagrzanego tłuszczu wkładać podrośnięte pączki i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Wyjmować i układać na ręczniku papierowym, a gdy ostygną posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego.