Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Warstwowy pyszny biało-czarny deser w pucharkach

Autor: Zuzia, dodano: 2013-05-28 14:54:50

Składniki:

Pyszny deser:

1 budyń waniliowy z cukrem

500 ml mleka

ekstrakt waniliowy

6 łyżek adwokata

20 dag mlecznej czekolady

250 ml śmietanki 30%

5 łyżek orzechów włoskich

5 łyżek rodzynek

5 łyżek żurawin suszonych

Do dekoracji:

200 ml śmietanki 30%

5 dag gorzkiej czekolady

kilka rurek waflowych

listki melisy

Wykonanie:

Gotujemy budyń waniliowy, studzimy i miksujemy z kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego i z adwokatem. Osobno do rondelka przekładamy kostki czekolady i słodką śmietankę, całość razem mieszamy i studzimy. Osobno przygotowujemy bakalie. Kroimy orzechy włoskie, dodajemy do nich rodzynki i żurawinę suszoną.

W pucharkach układamy warstwami na przemian jasną masę, ciemną masę, bakalie itd. Schłodzoną śmietanę ubijamy i robimy keks z bitej śmietany. Posypujemy startą gorzką czekoladą i dokładamy 1-2 rurki waflowe. Wkładamy na kilka minut do lodówki. Przed podaniem na stół deser dekorujemy listkiem melisy.

Słodka propozycja na wakacyjny deser – pycha!

Smacznego.