Masa:
30 dag herbatników
1 szklanka słodkiego mleka skondensowanego
ok. 10 dag wiórek kokosowych
2 łyżki kakao do ciast
kilka kropli rumu
Dodatkowo:
orzechy laskowe
całe migały
kandyzowane wiśnie
Do dekoracji:
jeszcze ok. 5 łyżek wiórek kokosowych
Herbatniki pokruszyć i przełożyć do miski. Dodać słodkie mleko skondensowane, wiórki kokosowe i kakao do ciast. Wszystko razem wymieszać i włożyć do lodówki do schłodzenia (na około 30 minut).
Wiórki kokosowe przeznaczone do dekoracji zrumienić na suchej patelni i ostudzić.
Z masy formować kuleczki (wielkości orzecha włoskiego), do środka włożyć niespodziankę (orzecha, migdał lub wiśnię). Każdą kulkę obtoczyć w zrumienionych wiórkach kokosowych.
Gotowe trufle ułożyć na talerzyku i włożyć do lodówki.
Smacznego.