Kruche ciasto:
1 szklanka mąki krupczatki
1 żółtko
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
Nadzienie jabłkowe:
3 szklanki przecieru jabłkowego
5 łyżek rodzynek
5 łyżek pokrojonych orzechów włoskich
skórka otarta z cytryny
sok z cytryny
Kruszonka:
3/4 szklanki mąki krupczatki
8 dag masła
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji:
cukier puder
Do mąki dodać żółtko, miękkie masło i cukier puder. Wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce.
Przecier jabłkowy podgrzać i dodać do niego rodzynki, pokrojone orzechy włoskie, otartą skórkę z cytryny, a także sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Do mąki dodać masło, cukier puder i proszek do pieczenia. Wyrobić kruszonkę. Również schłodzić w lodówce.
Na wysmarowanej tłuszczem średniej tortownicy rozkładać kolejno: kruche ciasto, nadzienie jabłkowe, a na wierzch należy potrzeć na tarce kruszonkę.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 190 st. C. i piec ok. 35 minut.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.
Smacznego.