Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Śledziowa zapiekanka z ziemniakami

Autor: Ola, dodano: 2011-04-26 12:04:32

Składniki:

50 dag solonych filetów śledziowych

1 kg ziemniaków

2 średniej wielkości cebule

1 łyża masła

3 łyżki mąki pszennej

5 łyżek śmietany 18%

sól

pieprz

15 dag szynki

4 łyżki masła

20 dag żółtego sera

Wykonanie:

Śledzie moczyć w zimnej wodzie (kilka razy zmieniając wodę). Na koniec osączyć z wody i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w grubsze plasterki. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Następnie oprószyć mąką pszenną, wymieszać i podlać 1/2 szklanki zimnej wody. Razem wymieszać, zagotować i ostudzić. Dodać śmietanę, sól, pieprz i razem wymieszać.

Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Przygotowane składniki podzielić na połowę i układać na przemian: ziemniaki, śledzie, sos i szynka. Wierzch zapiekanki posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serze.

Włożyć do piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 180 st. C.

Smacznego.