Ciasto:
20 dag mąki
10 dag masła
1 jajko
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki kakao
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
50 dag białego sera
1 serek waniliowy homogenizowany (15 dag)
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
budyń waniliowy
3 jajka
Ponadto:
cukier puder
Do mąki dodać miękkie masło, jajko, cukier, cukier waniliowy, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wyrobić ręką i podzielić na 2 części. Zamrozić.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać zmielony biały ser, serek homogenizowany i budyń w proszku, cały czas ucierając. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie wymieszać.
Jedną część ciasta zetrzeć (na tarce o dużych oczkach) na wysmarowaną tłuszczem średniej wielkości tortownicę, wyłożyć masę serową, a na nią zetrzeć drugą część ciasta.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 st. C. i piec ok. 1 godziny.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.