Ciasto:
4 3/4 szklanki mąki
15 dag masła
2-3 jajka
3/4 szklanki cukru
4 1/2 łyżki miodu sztucznego
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa serowa:
1 kg białego sera
10 dag masła
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe (2x16g)
4 jajka
2 budynie śmietankowe
1 szklanka mleka
Do dekoracji:
gotowa biała polewa czekoladowa
Do mąki dodać miękkie masło, jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Każdą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 10 minut w temperaturze 160-180 st. C. Każdy surowy placek ponakłuwać widelcem, aby równo wyrósł.
Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka. Następnie do sera dodać masło, cukier, cukier waniliowy, jajka. Wszystko razem wymieszać i zagotować. W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie śmietankowe i wlać do gotującej się masy serowej. Chwile pogotować, a następnie gorącą masą przekładać upieczone i ostudzone placki, lekko dociskając.
Całość udekorować białą polewą czekoladową.
Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień.
Smacznego.