1 duża główka sałaty masłowej lub kruchej
2-3 cebule
30 dag pomidorów
10 dag wędliny
2-3 jajka
6 dag sera rokpol
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy
5 łyżek oliwy z oliwek
sól
pieprz
Oczyszczoną sałatę pokroić w cienkie paski, a cebulę i wędlinę w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na cząstki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.
W salaterce układać następujące warstwy: sałata, cebula, pomidory, ser rokpol, jajka, wędlina.
Czosnek pokroić w kostkę, posolić i rozgnieć widelcem, tak, aby puścił sok. Do czosnku dodać sok z cytryny, musztardę, oliwę z oliwek i przyprawy, cały czas mieszając.
Przygotowanym sosem polać sałatę.
Podawać z pieczywem.
Smacznego.