Ciasto:
4 jajka
6 łyżek zimnej wody
1 szklanka cukru
1 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao do ciast
1 łyżka proszku do pieczenia
Masa z jagodami:
200 ml śmietany 30%
25 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
otarta skórka z całej cytryny
40 dag jagód
Do dekoracji:
cukier puder
Jajka zmiksować z wodą i cukrem. Następnie dodać mąkę pszenną, kakao do ciast i proszek do pieczenia. Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 st. C.
Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać serek mascarpone, cukier i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny.
Upieczony i ostudzony biszkopt położyć na wilgotnej ścierce na stole. Zdjąć papier do pieczenia. Posmarować gotową masą i posypać umytymi i osuszonymi jagodami. Zwinąć roladę (pomagając sobie ścierką). Gotową roladę owinąć ścierką i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Przed podaniem na stół roladę z pyszną masą jagodową posypać cukrem pudrem.
Smacznego.