Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cynamonu
Masa śmietankowa:
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
30 dag herbatników maślanych
5 dag gorzkiej czekolady
Jabłka obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon. Wszystko razem wymieszać i smażyć na małym ogniu, mieszając aby masa się nie przypaliła. Na koniec masę jabłkową (aromatyczny jabłkowy mus) ostudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną masę z cukrem pudrem. Herbatniki maślane pokruszyć na małe kawałki. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Wysokie pucharki napełniać na przemian masą jabłkową, masą śmietankową i warstwą herbatników, itd do pełności pucharka. Wierzch deseru udekorować gorzką czekoladą.
Deser jest przepyszny, polecamy miłośnikom jabłek i dobrych deserów!
Ten deser to niezapomniany smak wakacji... :)
Smacznego.