Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
ok. 3/4 szklanki gorącej wody
Truskawkowy farsz:
ok. 1/2 kg truskawek
cukier
Truskawkowy sos:
1/2 szklanki śmietany 30%
1/3 szklanki cukru
1/2 kg truskawek
Do mąki pszennej dodać jajko, szczyptę soli i ciepłą wodę. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto.
Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć i pokroić na 4 części każdą truskawkę.
Rozwałkować cienki placek ciasta i wykrawać szklanką kółka. Na każdym kółku położyć kilka kawałków truskawek, posypać szczyptą cukru i zlepić pierogi placami (potem przycisnąć widelcem, żeby pierogi nie rozlepiły się podczas gotowania).
Gotowe pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody i gdy wypłyną do góry, gotować przez około 2 minuty.
Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Truskawki opłukać, odszypułkować i zmiksować. Następnie połączyć z ubitą śmietaną. Gotowym truskawkowym sosem polać wyłożone na talerz ciepłe pierogi.
Smacznego.