papryka świeża (żółtka, zielona lub czerwona)
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
5 szklanek wody
1 łyżka soli
1 szklanka cukru
Przyprawy na 1 słoik litrowy:
2 liście laurowe
5 ziarnek pieprzu
5 ziarnek ziela angielskiego
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżka oleju
Składniki zalewy połączyć, wymieszać, zagotować i przestudzić.
Paprykę umyć, pokroić na cząstki. Ułożyć w słoikach, dodać przyprawy i zalać przestudzoną zalewą.
Słoiki szczelnie zamknąć i zapasteryzować. (Słoiki włożyć do garnka wyłożonego ścierką, do zimnej wody. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączyć gaz i zostawić te słoiki w garnku do ostygnięcia).
Każdemu smakują - polecam.
Smacznego.