50 dag makaronu (rurki)
80 dag mielonego mięsa
2 łyżki oleju
50 dag pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
1 puszka kukurydzy
sól
pieprz
majeranek
słodka papryka w proszku
20 dag żółtego sera
1 słoiczek przecieru pomidorowego (20 dag)
4 łyżki śmietany 18%
4 łyżki wody
3 ząbki czosnku
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo i odcedzić. Usmażyć mięso na rozgrzanym oleju. Dodać do niego plasterki pieczarek, pokrojoną w paski paprykę, pokrojoną w kostkę cebulę, osączoną z zalewy kukurydzę. Wszystko razem wymieszać i smażyć. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką w proszku.
Przecier pomidorowy wymieszać ze śmietaną i wodą. Dodać zmiażdżony czosnek i razem wymieszać. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej wyłożyć połowę makaronu, połowę mięsa z dodatkami, pozostały makaron i pozostałe mięso z dodatkami. Całość zalać przygotowanym sosem i posypać żółtym serem. Włożyć do piekarnika i zapiekać około 30 minut, do miękkości składników.
Smacznego.