kurczak (1/2 kg)
4 ząbki czosnku
2 szalotki
marchewka
4 serca karczochów (z puszki)
po 5 dag czarnych i zielonych oliwek
100 ml bulionu
1/2 szkl. białego wytrawnego wina
4 łyżki oliwy
10 gałązek tymianku
sól
pieprz
Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć 8 gałązek tymianku.
Szalotki obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać pokroić w talarki. Karczochy starannie osączyć z zalewy, każdy przekroić na cztery części. Ząbki czosnku obrać.
Oliwę rozgrzać w brytfance, obsmażyć kurczaka na złoto z każdej strony. Dodać szalotkę, marchewkę, czosnek, oliwki i karczochy, oprószyć listkami oberwanymi z 2 gałązek tymianku. Podlać bulionem i winem.
Piec 1 godz. w temp. 150 stopni C.
Smacznego.