50 dag filetów rybnych (np. z mintaja)
1 czerstwa bułka
ok. 1 szklanki mleka
2 cebule
2 jajka
4-5 ząbków czosnku
sól
pieprz
majeranek
oregano
bułka tarta
Czerstwą bułkę moczyć w mleku przez ok. 30 minut, następnie odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, ostudzić.
Filet z ryby, odciśniętą bułkę, ostudzoną cebulkę i pokrojony w kostkę czosnek zmielić w maszynce do mięsa. Następnie dodać do tego jajka, sól, pieprz, majeranek i oregano. Dokładnie wyrobić ręką. W przypadku gdyby farsz wyszedł za rzadki, dodać trochę bułki tartej.
Z gotowego farszu formować owalne kotleciki i lekko je spłaszczać. Obtaczać je w bułce tartej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Podawać z ziemniakami lub ryżem i dowolną surówką.
Składnik wystarczą na 4-5 porcji.
Smacznego.