Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Drożdżowiec dla leniwych

Autor: GazD, dodano: 2005-08-26 10:00:45

Składniki:

Ciasto:

50 dag mąki pszennej

5 dag drożdży

1/2 kostki masła

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

3 jajka

aromat rumowy

1 szklanka bakalii (rodzynki, orzechy włoski, migdały)

Lukier:

sok z cytryny

1 szklanka cukru pudru

1-2 łyżki rumu

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem, cały czas mieszając wlewać letnie (rozpuszczone) masło, a następnie rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 8 godzin. Następnie dodać mąkę, aromat rumowy i oprószone mąką bakalie. Delikatnie wymieszać i wyrobić ciasto. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Następnie formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 st. C. i piec ok. 50 minut.

Cukier puder utrzeć z rumem i sokiem z cytryny. Gotowym lukrem polać ciepłe ciasto.

Smacznego.