Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Delikatny piernik

Autor: GazD, dodano: 2005-08-26 09:44:23

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

3 jajka

3/4 szklanki cukru

15 dag masła

30 dag płynnego miodu

20 dag orzechów włoskich

2 łyżeczki proszku do pieczenia

przyprawa korzenna do pierników

skórka pomarańczowa

1-2 łyżki rumu

Polewa:

10 dag mlecznej czekolady

1-2 łyżek masła

1 łyżka rumu

Do dekoracji:

płatki migadłów

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać żółtka, miód, mąkę, pokrojone orzechy włoskie, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną do pierników, skórkę pomarańczową i rum. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 160 st. C. i piec ok. 65 minut. Ostudzić.

W kąpieli wodnej (nad parą) rozpuścić czekoladę z masłem. Dodać rum i wymieszać. Gdy polewa zacznie tężeć, polać nią ciasto. Udekorować płatkami migdałowymi.

Smacznego.