Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Cielaczek

Autor: kasiunia, dodano: 2007-09-20 15:52:16

Składniki:

Ciasto ciemne:

2 jajka

1 szklanka cukru

3/4 szklanki oliwy z oliwek

1 szklankę mleka

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki kakao

2 łyżki dżemu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

3 jajka

3/4 szklanki cukru

1/2 kg sera śmietankowego

12, 5 dag margaryny Kasia

1 budyń śmietankowy

1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem, dalej miksując dodawać oliwę z oliwek, mleko, mąkę pszenną, kakao, dżem, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.

Na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę wylać ciemne ciasto, a na nie łyżką kłaść masę serową (robiąc kleksy).

Żółtka zmiksować z cukrem, dalej miksując dodawać ser, margarynę, budyń w proszku, cukier waniliowy i ubite na sztywną pianę białka.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 180 st. C.

Smacznego.