Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Babka wielkanocna marmurkowa

Autor: Nika, dodano: 2008-03-25 13:33:28

Składniki:

Do wysmarowania formy:

1 łyżka masła

bułka tarta 2 łyżki

Pozostałe składniki:

25 dag masła

35 dag cukru

4 jaja

torebka cukru waniliowego

3 łyżki kakao

0,5 kg mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki mleka lub śmietany

Wykonanie:

Masło uprzednio wyjęte z lodówki ucieramy z 25 dag cukru na puszystą masę, tak aby masło się spieniło. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do masy. Następnie wsypujemy zawartość torebeczki z cukrem waniliowym (cukier waniliowy można zastąpić olejkiem do ciast) i w dalszym ciągu miksujemy. Przesiewamy 0,5 kg mąki, łączymy ją z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy naprzemiennie ze śmietaną lub z mlekiem. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Następnie łączymy je z masą delikatnie mieszając.

Gdy wszystko się już połączy dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy 3 łyżki kakao i 10 dag cukru i łączymy dodane składniki.

Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką foremki przekładamy kilka łyżek jasnego i ciemnego ciasta, tak, aby ciemne układać bliżej komina. Pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 ° C.

Smacznego.