Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Aromatyczne ciasteczka z orzechowym nadzieniem

Autor: Zuzia, dodano: 2011-08-22 11:44:29

Składniki:

Ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

10 dag masła

2 jajka

Nadzienie:

powidła śliwkowe ok. 1/2 szklanki

orzechy włoskie ok. 1/2 szklanki

kardamon

Dodatkowo:

gotowa polewa czekoladowa

Wykonanie:

Do mąki pszennej dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon, przyprawę do piernika, masło i jajka. Wymieszać i zagnieść ciasto ręką. Zrobić kulę, owinąć aluminiową folią i włożyć do lodówki na noc.

Do rondelka przełożyć powidła śliwkowe. Dodać pokrojone orzechy włoskie i szczyptę kardamonu. Wszystko razem wymieszać, podgrzewając na małym ogniu.

Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać szklanką kółka. Na środek każdego kółka położyć łyżeczką nadzienie. Skleić dokładnie ze sobą boki z 3 stron (wyjdą takie piramidki).

Gotowe ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 12 minut w temperaturze 180 st. C.

Ostudzić i i czubek piramidki maczać w roztopionej polewie czekoladowej. Pozostawić do zastygnięcia.

Z podanych składników wyjdzie około 30 sztuk piramidek.

Smacznego.