Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Smażone kwiaty czarnego bzu – smaczna wakacyjna przekąska

Autor: Zuzia, dodano: 2013-06-21 09:45:55

Składniki:

kilka kwiatów czarnego bzu

Ciasto naleśnikowe:

1 jajko

200 ml mleka

50 ml wody gazowanej

1/2 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Wykonanie:

Kwiaty czarnego bzu dokładnie pooglądać, czy nie ma w nich jakiegoś robaczka.

Do miski wlać mleko, wodę, dodać mąkę pszenną, szczyptę soli i startą na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny. Całość zmiksować i odstawić na około 30 minut.

Po tym czasie kwiaty czarnego bzu maczać i smażyć na głębokim oleju.

Można podać na ciepło lub na zimno, posypane cukrem pudrem, z dodatkiem dżemu lub lodów – ta ostatnia wersja sprawdza się najlepiej – szczególnie w upalny wakacyjny dzień. Smażone kwiaty czarnego bzu są pyszne i są one idealnym pomysłem na obiad, ewentualnie deser w upalne dni.

Smacznego.