Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Ciasto podwójna pokusa

Autor: kamila1234, dodano: 2007-08-23 14:51:44

Składniki:

25 dag biszkoptów kakaowych

2 śnieżki (straciatella)

4 łyżki żelatyny

10 dag wiórek kokosowych

1/2 litra kremówki

4 łyżeczki cappuccino (cherry) i 2 łyżeczki cappuccino

4 szklanki mleka

1 biała czekolada

1 deserowa czekolada

4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Dno tradycyjnej prostokątnej formy wyłożyć biszkoptami kakaowymi. 2 szklanki mleka zagotować z kawą cappuccino oraz 2 łyżkami cukru pudru i chwilę gotować na małym ogniu mieszając. Następnie 2 szklanki mleka zagotować i wsypać kokos i 2 łyżki cukru pudru. Pogotować chwilkę i odcisnąć kokos. Oba mleka oziębić i na każdej oddzielnie ubić śnieżkę. Ubić śmietanę, podzielić po równo dodać do śnieżek. Żelatynę namoczyć i dodać równo do mas (można dodawać bakalie i rodzynki namoczone w rumie).

Na biszkopty wyłożyć ciemną masę, na nią biszkopty i rozsypać 2 łyżeczki cappuccino, masę jasną oraz całą resztą biszkoptów, obłożyć wierzch ciasta. Czekolady roztopić w kąpieli wodnej i na zmianę oblewać biszkopty białą i ciemną czekoladą.

Kokos, który zostaje z gotowanie, nie wyrzucam, ale zamrażam i dodaję np. do ciasta drożdżowego lub sernika alba po prostu do kruszonek.

Smacznego.