Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Pyszna czekoladowa babka w białym lukrze

Autor: Zuzia, dodano: 2011-05-11 12:23:36

Składniki:

Czekoladowa babka:

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (5 dag)

15 dag masła

1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody

4 jajka

1/2 szklanki cukru

20 dag mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao do ciast

2 łyżki oleju

Do dekoracji:

gotowy biały lukier

płatki migdałów

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić z masłem i wodą, a następnie ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodawać ostudzoną masę czekoladową, mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz olej. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Formę na babkę posmarować margaryną i wysypać tartą bułką. Wylać do niej ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 st. C.

Ostudzoną babkę czekoladową polać białym lukrem i udekorować płatkami migdałów.

Smacznego.