1 kg cebuli
2 łyżki oleju
1 łyżka Vegety
3 kostki rosołowe
4 średniej wielkości ziemniaki
3 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki śmietany 18%
granulowany czosnek
sól
pieprz
koperek
grzanki
Cebulę obrać, pokroić w plasterki i zrumienić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać Vegetę i 3/4 szklanki zimnej wody. Wymieszać i gotować do momentu, aż woda wyparuje. Zdjąć z ognia, ostudzić i zmiksować.
W ganku zagotować 2 litry wody, dodać kostki rosołowe i dokładnie rozmieszać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do bulionu i ugotować do miękkości.
Mąkę pszenną połączyć ze śmietaną i kilkoma łyżkami gorącej zupy. Dokładnie rozmieszać i wlać do gotującej się zupy. Razem zagotować. Przyprawić do smaku granulowanym czosnkiem, solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno pokrojony koperek.
Gorącą zupę cebulową rozlać na talerze i posypać grzankami.
Smacznego.