Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Zapiekanka z bakłażanem i pieczarkami

Autor: Ola, dodano: 2011-09-06 23:27:40

Składniki:

1 bakłażan

3 łyżki oliwy z oliwek

1 średnia cebula

30 dag pieczarek

3 ząbki czosnku

2 pomidory

2 łyżki bułki tartej

rozmaryn

bazylia

sól

pieprz

15 dag żółtego sera

Wykonanie:

Bakłażana pokroić w plastry. Posypać solą i zostawić na 20 minut. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek zmiażdżyć. Pomidory pokroić w plasterki.

Oliwę z oliwek rozgrzać. Przełożyć do niej pieczarki, cebulę i czosnek. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podzielić na trzy części.

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układać warstwami zrumienione pieczarki z cebulą, żółty ser, plastry bakłażana, żółty ser, plastry pomidorów i żółty ser. Posypać rozmarynem, bazylią, solą i pieprzem.

Wierzch zapiekanki posypać tartą bułką. Piec w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Smacznego.