Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Zapiekane udka z ryżem i warzywami

Autor: domicella, dodano: 2008-04-15 11:13:53

Składniki:

3-4 udka

1 1/2 szklanki ryżu

4 kostki rosołowe

1 marchew

1 pietruszka

1 por

Wykonanie:

Udka podsmażyć nie solić, marchew pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por posiekać w paski. Surowy ryż wymieszać z warzywami. Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem ,nałożyć 1/2 mieszanki warzywnej z ryżem, na to położyć podpieczone udka i przykryć drugą połową mieszanki. Kostki rosołowe rozpuścić w 4 szklankach wody i zalać zapiekankę. Zapiekać w piekarniku 40-45 min. w temp. 180 C. Można też 10 min. przed końcem pieczenia posypać startym serem.

PS. udka nie soli się, dlatego że zalewamy słonymi kostkami rosołowymi, jeśli

ktoś lubi bardziej doprawione może posolić i popieprzyć.

Smacznego.