Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Wielkanocny żurek na wędzonce

Autor: Zuzia, dodano: 2011-04-19 12:17:14

Składniki:

2 cebule

5 ząbków czosnku

50 dag wędzonego boczku

3 liście laurowe

ziele angielskie

Vegeta

1/2 litra gotowego zakwasu na żur

1 szklanka śmietany 18%

majeranek

Maggi

sól

pieprz

Wykonanie:

Cebule obrać i opalić nad płonieniem kuchenki. Boczek pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Dodać do niego opalone cebule i obrane ząbki czosnku. To razem zalać zimną wodą (około 1 1/2 litra). Dodać liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę Vegety. Razem wymieszać, zagotować i gotować około 60 minut na średnim ogniu pod przykryciem.

Następnie dodać zakwas, wymieszaną z gorącym żurkiem (kilkoma łyżkami) śmietanę. Razem wymieszać i ponownie zagotować. Pod koniec dodać majeranek i przyprawić do smaku Maggi, solą i pieprzem.

W talerzu rozłożyć pokrojone w ósemkę jajko i zalać gorącym żurkiem.

Smacznego.