1 kg ryby np. filetów z morszczuka
30 dag ziemniaków
10 dag marchewki
10 dag pietruszki korzeń
10 dag selera
1 łyżka masła
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
koperek
Rybę rozmrozić, osuszyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Warzywa razem wymieszać.
Na dno garnka dajemy warstwę warzyw (połowę), warstwę ryby i warstwę warzyw (pozostałe). To zalać delikatnie zimną wodą, tak, żeby wody było więcej (ok. 2-3 cm wyżej nad warzywami). Do garnka włożyć jeszcze masło, liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i pieprzu.
Zupę gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 35 minut. Z gotowej zupy wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego.
Zupę podawać na ciepło z dodatkiem posiekanego świeżego koperku.
Smacznego.