Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Torcik kawowy troszkę procentowy

Autor: kasiakorendo, dodano: 2006-03-15 16:03:12

Składniki:

Biszkopt:

8 jajek

1 szklanka mąki tortowej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 1/2 szklanki cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

2 budynie waniliowe

3/4 litra mleka

kostka masła

1 szklanka cukru pudru

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Poncz:

2 kieliszki spirytusu

3 łyżeczki cukru

sok z połowy cytryny

Do dekoracji:

czekolada

wiśnie

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę na sztywno, a następnie dodać 1 szklankę cukru i dalej ubijać. Z żółtek i 1/2 szklanki cukru zrobić kogiel mogiel, połączyć z białkami, delikatnie mieszając. Następnie dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Ciasto wylać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką dużej tortownicy. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180-200 st. C. Ostudzone ciasto podzielić na 2-3 krążki. Każdy krążek nasączyć ponczem (do 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody dodać spirytus, cukier i sok z cytryny, wymieszać).

Budynie ugotować i ostudzić. Masło zmiksować z budyniem i cukrem. Pod koniec dodać kawę.

Krążki biszkoptu przełożyć kremem. Wierzch i boki tortu również posmarować kremem.

Udekorować kawałkami czekolady i wiśniami.

Smacznego.