Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Torcik bakaliowy bez mąki

Autor: LiD, dodano: 2005-08-26 13:42:56

Składniki:

Masa I:

25 dag orzechów włoskich

10 żółtek

25 dag cukru pudru

cukier waniliowy

Masa II:

25 dag migdałów

10 białek

25 dag cukru

cukier waniliowy

ok. 3 dag biszkoptów

sok z 1/2 cytryny

Ciasto:

dżem morelowy lub brzoskwiniowy

gotowa polewa czekoladowa

kokos

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ucierana dodać zmielone orzechy włoskie. Masę I wylać do wysmarowanej tłuszczem średniej tortownicy.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać. Następnie dodać zmielone migdały, sok z cytryny i utarte na tarce biszkopty. Wymieszać i wylać na masę I.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 150-160 st. C. i piec ok. 50 minut.

Ostudzić i wierzch torciku posmarować dżemem, a następnie polać polewą czekoladową i posypać kokosem.

Smacznego.