Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Tilapia a’ la Nicea

Autor: igulek, dodano: 2013-05-24 11:28:30

Składniki:

2 dorodne świeże tilapie

100 g kalmarów małych

100 g krewetek ogonów szarych (nie gotowanych)

3 ząbki czosnku

50 ml wytrawnego białego wina

garść namoczonej w mleku bułki ciabaty, odciśniętej

kilka listków bazylii, tymianku oraz pęczek natki pietruszki

olej lub oliwa do smażenia

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kalmary oczyszczone kroimy w drobną kostkę. Podobnie krewetki. Siekamy czosnek i osobno zioła. Na dość mocno rozgrzanej patelni smażymy w niedużej ilości oleju czosnek, następnie po 10 sekundach dodajemy kalmary i krewetki. Równomiernie obsmażamy. Wlewamy wino i po 2-4 minutach dodajemy zioła i odciśniętą bułkę. Zdejmujemy z ognia.

Farszem wypełniamy sprawioną i oczyszczoną tilapię uprzednio natartą solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażymy zapakowaną w pergamin na oleju i średnim ogniu.

Smacznego.