Ciasto:
1/2 szklanki mleka
3 dag drożdży
3 łyżki cukru
ok. 1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 duże jabłko
szczypta cynamonu
3 łyżki spirytusu
Do dekoracji:
cukier puder
Mleko podgrzać, dodać do niego rozkruszone drożdże i cukier. Razem wymieszać, dodać 1/2 szklanki mąki pszennej i ponownie razem wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce, aby podrosło.
Do miski przesypać pozostałą mąkę pszenną. Dodać ubite na sztywną masę jajka, obrane i pokrojone w małą kostkę jabłko, szczyptę cynamonu i spirytus. Na koniec dodać rozczyn. Wszystko razem wymieszać.
Olej rozgrzać i wkładać do niego ciasto (nabierając jedną łyżką, a zsuwając drugą łyżką, gdyż to ciasto wychodzi "luźne").
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron, na złoty kolor. Ostudzić.
Przed podaniem na stół pączki posypać cukrem pudrem.
Smacznego.