Ciasto:
1 kg mąki pszennej
1 1/2 szklanki mleka
10 dag drożdży
1/2 szklanki cukru
6 jajek
kostka masła
2 łyżki oleju
sól
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
jabłka
cukier puder
Jajka ubić z cukrem. Drożdże rozkruszyć i dać do letniego mleka. Masło roztopić i ostudzić. Wszystko połączyć. Dodać olej i wymieszać. Odstawić na ok. 7 godzin. Następnie dodać mąkę, szczyptę soli i wyrobić ciasto.
Wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Na cieście rozłożyć pokrojone na cząstki jabłka.
Do mąki dodać masło, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wyrobić kruszonkę. Schłodzić w lodówce, a następnie potrzeć na surowe ciasto.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 190 st. C. i piec ok. 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.