Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Szarlotka z kruszonką

Autor: GazD, dodano: 2005-08-26 13:38:13

Składniki:

Kruche ciasto:

1 szklanka mąki krupczatki

1 żółtko

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru pudru

Nadzienie jabłkowe:

3 szklanki przecieru jabłkowego

5 łyżek rodzynek

5 łyżek pokrojonych orzechów włoskich

skórka otarta z cytryny

sok z cytryny

Kruszonka:

3/4 szklanki mąki krupczatki

8 dag masła

1/3 szklanki cukru pudru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:

cukier puder

Wykonanie:

Do mąki dodać żółtko, miękkie masło i cukier puder. Wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce.

Przecier jabłkowy podgrzać i dodać do niego rodzynki, pokrojone orzechy włoskie, otartą skórkę z cytryny, a także sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Ostudzić.

Do mąki dodać masło, cukier puder i proszek do pieczenia. Wyrobić kruszonkę. Również schłodzić w lodówce.

Na wysmarowanej tłuszczem średniej tortownicy rozkładać kolejno: kruche ciasto, nadzienie jabłkowe, a na wierzch należy potrzeć na tarce kruszonkę.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 190 st. C. i piec ok. 35 minut.

Ostudzić i posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną.

Smacznego.