Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Śliwki węgierki w cieście

Autor: Zuzia, dodano: 2006-07-10 18:15:03

Składniki:

ok. 12-15 sztuk śliwek węgierek

4 łyżki cukru

1 łyżka cynamonu

Ciasto:

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki wody

1/2 szklanki mąki pszennej

2 jajka

1 łyżka oliwy z oliwek

sól

Wykonanie:

Śliwki umyć i wysuszyć. Każda śliwę naciąć, wyjąć z niej pestkę, a w jej miejsce wsypać szczyptę cukru wymieszanego z cynamonem. Następnie śliwkę spiąć np. wykałaczką.

Do miski wlać mleko, wodę, następnie dodać mąkę pszenną, jajka, oliwę z oliwek i szczyptę soli. Całość zmiksować. Jeżeli ciasto wyjdzie za rzadkie, dodać mąki.

Każdą śliwkę oprószyć mąką i zanurzyć w cieście, które nie powinno z niej spływać. Kłaść na gorący głęboki olej i smażyć, aż do zrumienienia się śliwek. Usmażone należy wyciągać na ręcznik papierowy.

Po ostudzeniu posypać je obficie cukrem pudrem.

Smacznego.