ok. 12-15 sztuk śliwek węgierek
4 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
Ciasto:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
Śliwki umyć i wysuszyć. Każda śliwę naciąć, wyjąć z niej pestkę, a w jej miejsce wsypać szczyptę cukru wymieszanego z cynamonem. Następnie śliwkę spiąć np. wykałaczką.
Do miski wlać mleko, wodę, następnie dodać mąkę pszenną, jajka, oliwę z oliwek i szczyptę soli. Całość zmiksować. Jeżeli ciasto wyjdzie za rzadkie, dodać mąki.
Każdą śliwkę oprószyć mąką i zanurzyć w cieście, które nie powinno z niej spływać. Kłaść na gorący głęboki olej i smażyć, aż do zrumienienia się śliwek. Usmażone należy wyciągać na ręcznik papierowy.
Po ostudzeniu posypać je obficie cukrem pudrem.
Smacznego.