Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Śledzie na święta po cygańsku ;)

Autor: Zuzia, dodano: 2011-11-17 10:27:54

Składniki:

1 kg płatów śledziowych (matiasów)

40 dag ogórków konserwowych

20 dag cebuli

10 dag pora (białą część)

2 ząbki czosnku

6 łyżek keczupu łagodnego

6 łyżek oleju

2 łyżki musztardy

ok. 1/2 łyżeczki cukru

ostra papryka w proszku

pieprz

Wykonanie:

Śledzie moczyć w wodzie z octem przez około 3 godziny. Następnie opłukać, osączyć i pokroić w dużą kostkę. Ogórki konserwowe i cebulę pokroić w dużą kostkę. Por pokroić w półplasterki. Czosnek obrać i zmiażdżyć.

Cukier wymieszać ze szczyptą ostrej papryki i pieprzu. Dodawać stopniowo musztardę, ketchup i olej (na zmianę) cały czas mieszając, aby sos się nie rozwarstwił.

Do miski przełożyć śledzie, ogórki konserwowe, cebulę, por i czosnek. Wlać przygotowany sos i całość razem wymieszać. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.