Kruche ciasto:
30 dag mąki
15 dag masła
2 żółtka
1-2 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany
Masa serowa:
75 dag białego sera
15 dag masła
4 jajka
1 szklanka cukru
aromat waniliowy
20 dag migdałów
rodzynki
skórka pomarańczowa
Do mąki dodać miękkie masło, żółtka, cukier puder i śmietanę. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Ser zmielić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać stopniowo żółtka, ser, aromat waniliowy, pokrojone migdały, skórkę pomarańczową i rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć z masą serową, delikatnie mieszając.
2/3 ciasta rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i podpiec na złoty kolor. Ostudzić.
Na podpieczone ciasto wyłożyć masę serową. Pozostałe kruche ciasto rozwałkować i wycinać z niego paski. Udekorować nimi ciasto tworząc tzw. kratkę.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 st. C. i piec ok. 40 minut. Ostudzić.
Smacznego.