Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Sernik gotowany

Autor: Madosia77, dodano: 2005-11-16 11:03:01

Składniki:

Ciasto:

4 3/4 szklanki mąki

15 dag masła

2-3 jajka

3/4 szklanki cukru

4 1/2 łyżki miodu sztucznego

1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa serowa:

1 kg białego sera

10 dag masła

1 szklanka cukru

2 cukry waniliowe (2x16g)

4 jajka

2 budynie śmietankowe

1 szklanka mleka

Do dekoracji:

gotowa biała polewa czekoladowa

Wykonanie:

Do mąki dodać miękkie masło, jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Każdą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm i piec ok. 10 minut w temperaturze 160-180 st. C. Każdy surowy placek ponakłuwać widelcem, aby równo wyrósł.

Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka. Następnie do sera dodać masło, cukier, cukier waniliowy, jajka. Wszystko razem wymieszać i zagotować. W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie śmietankowe i wlać do gotującej się masy serowej. Chwile pogotować, a następnie gorącą masą przekładać upieczone i ostudzone placki, lekko dociskając.

Całość udekorować białą polewą czekoladową.

Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień.

Smacznego.