biszkopt
8 jaj
2 szkl. cukru
8 łyżek oleju
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa
60 ml mleka
2 budynie czekoladowe
4 łyżki cukru
1/2 kostki masła
1/2 kastki margaryny "Kasia"
krem budyniowy
30-40 dkg. rodzynek
2 czekolady - mleczna i gorzka
1/2 kostki masła
spirytus lub wódka (do namoczenia rodzynek)
do przełożenia
dżem porzeczkowy
Białka ubić z cukrem na pianę, dodać żółtka, mąkę, olej, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Piec 30 minut.
Budynie rozpuścić w części mleka. Resztę zagotować, dodać rozpuszczone budynie i cukier. Masło i margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń.
Rodzynki namoczyć na noc w spirytusie lub wódce, tak żeby były przykryte
Czekolady rozpuścić z masłem, dodać rodzynki.
Biszkopt przekroić, nasączyć wódką od rodzynek. Na dolną część biszkoptu wyłożyć dżem porzeczkowy i połowę kremu czekoladowego. Przykryć drugą połową biszkoptu. Wyłożyć resztę masy czekoladowej i krem z rodzynkami.