Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię

Rodzynkowiec

Autor: Ela z Włocławka, dodano: 2005-09-03 15:08:10

Składniki:

biszkopt

8 jaj

2 szkl. cukru

8 łyżek oleju

2 szkl. mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa

60 ml mleka

2 budynie czekoladowe

4 łyżki cukru

1/2 kostki masła

1/2 kastki margaryny "Kasia"

krem budyniowy

30-40 dkg. rodzynek

2 czekolady - mleczna i gorzka

1/2 kostki masła

spirytus lub wódka (do namoczenia rodzynek)

do przełożenia

dżem porzeczkowy

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem na pianę, dodać żółtka, mąkę, olej, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Piec 30 minut.

Budynie rozpuścić w części mleka. Resztę zagotować, dodać rozpuszczone budynie i cukier. Masło i margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń.

Rodzynki namoczyć na noc w spirytusie lub wódce, tak żeby były przykryte

Czekolady rozpuścić z masłem, dodać rodzynki.

Biszkopt przekroić, nasączyć wódką od rodzynek. Na dolną część biszkoptu wyłożyć dżem porzeczkowy i połowę kremu czekoladowego. Przykryć drugą połową biszkoptu. Wyłożyć resztę masy czekoladowej i krem z rodzynkami.