Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 806 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Pyszny Mazurek

Autor: Dorota, dodano: 2005-08-22 21:36:17

Składniki:

Ciasto:

1/2 kg mąki pszennej

3 żółtka

1 jajko

1/2 szklanki słodkiej śmietanki

1 szklanka cukru

25 dag masła

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

25 dag rodzynek

skórka otarta z cytryny

Do dekoracji:

5 dag migdałów

1 żółtko

Wykonanie:

Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i śmietanką. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło na puszystą masę i stopniowo łączyć je z masą jajeczną oraz mąką. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać. Całość przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.

Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać obranymi i pokrojonymi w plastry migdałami.

Mazurek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 150 st. C.

Mazurek jest najlepszy na drugi, trzeci dzień.

Smacznego.