Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!
Wybierz kategorię
Najczęściej szukano
Ostatnio szukano

Pyszne ogórki małosolne – nadszedł czas na ogórki!

Autor: Pati, dodano: 2013-07-24 12:26:23

Składniki:

2 kg ogórków gruntowych (świeżo zerwanych, małych i twardych)

ok. 2 litry wody

2 czubate łyżki soli

1 duża główka czosnku

koper (kwiatostan i liście)

kawałek korzenia chrzanu i 1-2 liście chrzanu

Wykonanie:

Wodę zagotować z solą i odstawić do wystygnięcia. Ogórki dokładnie umyć i osuszyć (niektórzy dodatkowo odcinają z ogórków dwie końcówki, po to żeby ogórki nie były gorzkie i żeby szybciej się ukisiły). Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na połowę. Korzeń chrzanu obrać, opłukać i pokroić w paski. Koper i liście chrzanu opłukać i osuszyć.

Do dużego słoja lub naczynia kamiennego układać ogórki, co jakiś czas przekładając czosnkiem, koperkiem, chrzanem i liśćmi chrzanu. Ogórki powinny być dość ciasno ułożone w słoju lub naczyniu. Całość zalać ostudzoną zalewą (ewentualnie można letnią, jak nie zdąży ostygnąć). Ogórki przykryć talerzykiem, a na niego położyć duży pełny słoik wody, aby ogórki nie wypływały. Ogórki powinny być całe zakryte wodą.

Tak przygotowany słój z ogórkami, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w nienasłonecznione miejsce. I za około 2-3 dni nasze małosolne ogóreczki będą już gotowe, a jakie pyszne?! :) Warto się przekonać i zrobić je w domu. W sklepie takich nie kupcie jak te zrobione samemu w domu, pyszne są ogóreczki i sama woda – mniam! Kto nie może się doczekać, próbuje już po 1 dniu od zakiszenia – też są dobre ;)

Dodam jeszcze, że dodatkową oznaką, że ogóreczki są już gotowe jest to, że woda zrobiła się mętna. Jeśli ogórki przetrzymamy dłużnej, będą one wtedy bardziej ukiszone, ale nadal dobre. Ale polecam skosztować je już po 2-3 dniach, od zakiszenia.

Takie ogóreczki są pyszne jako przekąska, same do jedzenia, chrupania, jako dodatek do drugiego dania, do grilla, na kolorowe kanapeczki, super też smakują z pajdą świeżego chleba ze smalcem, czy z masłem.

Minęła połowa lipca - to już czas na ogórki, sezon ogórkowy uważa się za otwarty. Część osób ma swoje ogórki z działki, ale pyszne i jędrne ogóreczki można też kupić na targowiskach (zdecydowanie lepiej tam niż w supermarketach).

Powodzenia i smacznego.