Kruche ciasto:
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
szczypta soli
7 łyżek lodowatej wody
Masa śmietankowa:
2 jajka
10 dag cukru
1/2 litra śmietany 30%
cukier waniliowy
kilka kropli soku z cytryny
Masa truskawkowa:
5 łyżek dżemu truskawkowego
ok. 30 dag truskawek
4 łyżki płatków migdałów
Do mąki pszennej dodać miękkie masło, szczyptę soli, wodę i wyrobić kruche ciasto. Owinąć w folię aluminiową i włożyć od lodówki na około 60 minut.
Formę na tartę posmarować tłuszczem, posypać mąką pszenną i rozłożyć na niej kruche ciasto. Następnie nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 18 minut w temperaturze 180 st. C. na złoty kolor.
Jajka ubić na sztywną pianę, dodać połowę cukru i dalej ubijać. Osobno ubić śmietanę z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Następnie delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dodać do masy kilka kropli soku z cytryny i razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na podpieczone kruche ciasto, ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez około 45 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Dżemem truskawkowym posmarować wierzch tarty, na nim położyć pokrojone w plasterki truskawki, a boki tarty posypać płatkami migdałów.
Gotową tartę włożyć do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem każdy kawałek tarty można udekorować dodatkowo bitą śmietaną.
Smacznego.