Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Pyszna śmietankowo-truskawkowa tarta

Autor: Zuzia, dodano: 2011-06-13 14:51:32

Składniki:

Kruche ciasto:

25 dag mąki pszennej

15 dag masła

szczypta soli

7 łyżek lodowatej wody

Masa śmietankowa:

2 jajka

10 dag cukru

1/2 litra śmietany 30%

cukier waniliowy

kilka kropli soku z cytryny

Masa truskawkowa:

5 łyżek dżemu truskawkowego

ok. 30 dag truskawek

4 łyżki płatków migdałów

Wykonanie:

Do mąki pszennej dodać miękkie masło, szczyptę soli, wodę i wyrobić kruche ciasto. Owinąć w folię aluminiową i włożyć od lodówki na około 60 minut.

Formę na tartę posmarować tłuszczem, posypać mąką pszenną i rozłożyć na niej kruche ciasto. Następnie nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 18 minut w temperaturze 180 st. C. na złoty kolor.

Jajka ubić na sztywną pianę, dodać połowę cukru i dalej ubijać. Osobno ubić śmietanę z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Następnie delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dodać do masy kilka kropli soku z cytryny i razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na podpieczone kruche ciasto, ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez około 45 minut. Po upieczeniu ostudzić.

Dżemem truskawkowym posmarować wierzch tarty, na nim położyć pokrojone w plasterki truskawki, a boki tarty posypać płatkami migdałów.

Gotową tartę włożyć do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem każdy kawałek tarty można udekorować dodatkowo bitą śmietaną.

Smacznego.