Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Placek górski

Autor: Ewcia, dodano: 2006-10-16 12:03:54

Ciasto:

20 dag mąki

pół kostki margaryny

10 dag cukru pudru

1 żółtko

Masa makowa:

1/2 kg maku

30 dag cukru pudru

2 żółtka

2 łyżki tartej bułki

aromat migdałowy

Masa serowa:

1 kg sera

25 dag cukru pudru

5 jaj

pół kostki margaryny

aromat pomarańczowy lub cytrynowy

rodzynki

Polewa:

pół kostki margaryny

czekolada mleczna (10 dag)

Wykonanie:

Mąkę przesiać, posiekać z margaryną i cukrem, dodać żółtko. Wyrobić ciasto. Schłodzić godzinę w lodówce, a następnie rozwałkować. Upiec, aż się przyrumieni. Następnie ostudzić.

Mak sparzyć i zmielić w maszynce. Następnie utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać tartą bułkę, aromat migdałowy i na końcu pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na upieczone ciasto.

Ser zmielić w maszynce 2 razy. Utrzeć ser z żółtkami, margaryną i cukrem. Dodać zapach pomarańczowy lub cytrynowy, rodzynki, a na końcu pianę ubitą z białek. Lekko wymieszać.

Wylać na mak, i całość piec ok. 1 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Ostudzić.

Rozpuścić margarynę, dodać czekoladę, wymieszać. Powstałą polewą polać ciasto.

Smacznego.