Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Placek Dziwak

Autor: DOROTI, dodano: 2006-08-23 14:42:51

Składniki:

Ciasto kruche:

1 kostka margaryny

25 dag cukru pudru

4 żółtka

6 łyżek śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki amoniaku

60 dag mąki

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek

40 dag cukru

5 dag margaryny

Masa makowa:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka maku sypkiego

Masa galaretkowa:

2 galareyki pomarańczowe

1 kostka masła

1 szklanka cukru pudru

4 żółtka

Wykonanie:

Z podanych składników wyrobić ciasto i podzielić na 4 części.

Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać z cukrem. Przełożyć do rondelka i smażyć, następnie dodać margarynę i nadal smażyć. Ostudzić.

Do jednej blachy przełożyć rozwałkowany placek ciasta, na to rozłożyć masę z jabłek, i przykryć kolejnym rozwałkowanym plackiem ciasta. Następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec.

Masa makowa: Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru do białości. Białka ubić z 1/2 szklanki cukru na sztywną pianę. Następnie delikatnie połączyć żółtka z białkami, i wsypać mak, delikatnie mieszając.

Do drugiej blachy przełożyć trzeci rozwałkowany placek ciasta, i na ten placek wyłożyć masę makowa, i przykryć czwartym rozwałkowanym plackiem ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec.

Masa galaretkowa: Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku i stopniowo po łyżce zimną galaretkę. Powstałą masą przełożyć wcześniej upieczone i ostudzone placki.

Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i posypać kokosem.

Kolejność układania: ciasto kruche - masa jabłkowa - ciasto kruche - masa galaretkowa - ciasto kruche - masa makowa - ciasto kruche - polewa - kokos.

Smacznego.