Ciasto:
3 szklanki mąki
4 jajka
2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu
1 kg jabłek
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
Do dekoracji:
cukier puder
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo olej, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, kakao, cynamon. Na koniec dodać opruszone mąką i pokrojone w kostkę jabłka, rodzynki i orzechy.
Ciasto wylać do natłuszczonej tłuszczem prostokątnej formy i piec ok. 45 minut w temperaturze 170-180 st. C.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.