Witaj!!! Na stronie znajdziesz już 545 przepisów.
przegladaj
dodaj przepis
przepisy na maila
Czy chcesz otrzymywać nasze nowe przepisy kulinarne wprost na Twój adres email?

Nic prostszego - po prostu podaj swój adres email i czekaj na wspaniałe przepisy z serwisu www.dobreprzepisy.pl.

P.S. Żeby wszystko było jasne wcześniej zapoznaj się
z naszą »Polityką Prywatności«
Chcę otrzymywać nowe dobre przepisy:
Adres email:
Tak. Zgadzam się z »Polityką Prywatności«.
Pamiętaj - nigdy, nikomu nie udostępniamy Twojego adresu email!

Piernik bez miodu

Autor: Zuzia, dodano: 2011-11-15 17:43:45

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju

4 jajka

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka kakao do ciast

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2/3 szklanki rodzynek

2/3 szklanki orzechów włoskich

2/3 szklanki dżemu z czarnej porzeczki

otarta skórka z 1 pomarańczy

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, cukier, wlać mleko i olej. Wszystko razem wymieszać. Dodać przyprawę do piernika, cynamon, kakao do ciast, sodę oczyszczoną, rodzynki, starte na tarce o dużych oczkach orzechy włoskie, dżem z czarnej porzeczki i otartą skórkę z pomarańczy. Wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać ubite jajka i delikatnie ponownie wymieszać.

Prostokątną formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w temperaturze 180 st. C.

Po ostudzeniu pienik polać gotową polewą czekoladową.

Smacznego.