tuszka perliczki wielkopolskiej 1,3 - 1,5 kg
15 dag słoniny (3-4 szerokie płaty, a resztę przygotować do szpilkowania)
2 dag bułki tartej
10 dag masła
sól
pieprz
rozmaryn do smaku
Tuszkę perliczki opłukać i osuszyć, naszpikować słoniną, od wewnątrz nasmarować masłem, posypać solą, pieprzem i rozmarynem od wewnątrz i zewnątrz, od zewnątrz obłożyć szerokimi plastrami słoniny i owinąć nitką. Odłożyć w chłodne miejsce na ok. 1 dobę.
Piec w piekarniku w foremce lub naczyniu żaroodpornym w temp. 180°C ok. 1 godzinę. Pod koniec pieczenia, posypać tuszkę bułką tartą, zwiększyć temp. Do 230°C i polewać rozpuszczonym masłem. Piec do momentu, aż skórka nabierze ciemno - złocistego koloru.
Smacznego.
liczba porcji / 4
czas przygotowania / 90 min.
stopień trudności / średnio trudne
kaloryczność / średnio kaloryczne